Wczytuję dane...

Kolagen | Korzyści wynikające z suplementowania kolagenu

Mięśnie, kości, skóra i ścięgna składają się głównie z kolagenu, najobficiej występującego rodzaju białka w organizmie człowieka. Mówiąc konkretnie, zawartość kolagenu to 30-35 procent wszystkich białek w ludzkim ciele. Białko kolagenowe jest również znane jako tkanka łączna, odpowiada za stabilizację naszej skóry oraz utrzymanie ruchu i elastyczności stawów. Ponadto kolagen zapewnia naszej skórze elastyczność. Badania pokazują, że suplementacja kolagenem ma wiele zalet, do których należy zmniejszenie zmarszczek mimicznych i pomoc w pozbyciu się cellulitu. Dowiedz się więcej czytając poniższy wpis.

Wraz z wiekiem nasza skóra traci elastyczność, wiodczeje i pojawiają się na niej zmarszczki. Przyczyn tego jest wiele - częściowo odpowiedzialna jest zmniejszona zdolność do produkcji kolagenu, podczas gdy stres i uszkodzenia oksydacyjne również odgrywają znaczącą rolę. Osoby z dodatkową melaniną w skórze są bardziej chronione przed ultrafioletowym światłem słonecznym i uszkodzeniami ultrafioletowymi. Jednak osoby z mniejszą ilością melaniny są bardziej narażone na uszkodzenia słoneczne i zwiększone ryzyko przedwczesnego starzenia.

Suplementy kolagenowe zazwyczaj składają się z następujących aminokwasów, które naukowcy dzielą na trzy kategorie:

  • Niezbędne aminokwasy – ten rodzaj aminokwasu musi być spożywany w diecie i nie może być wytwarzany przez organizm. Należą do nich lizyna, seryna, treonina, leucyna, walina, fenyloalanina, metionina, izoleucyna, histydyna i hydroksylizyna.
  • Warunkowo niezbędne aminokwasy – ten typ aminokwasu organizm może zwykle wytworzyć, ale w stanach stresu fizycznego organizm może nie wytwarzać ich w wystarczającej ilości i pomocna może być suplementacja. Należą do nich glicyna, prolina, glutamina (kwas glutaminowy), alanina i tyrozyna.
  • Nieistotne aminokwasy - Ten rodzaj aminokwasów jest bardzo ważny dla organizmu, ale są one oznaczone jako nieistotne, ponieważ organizm jest w stanie je wytworzyć. Spożywanie tego aminokwasu w diecie nie jest wymagane, ale nie jest szkodliwe. Należą do nich hydroksyprolina, arginina i kwas asparaginowy.

Suplementy kolagenowe zawierają szeroką gamę aminokwasów niezbędnych do wzrostu włosów, a także skóry, ścięgien i zdrowia kości. Kolagen jest dobrą opcją dla tych, którzy chcą mieć pewność, że otrzymują odpowiednie aminokwasy, ale chcą je spożywać za pomocą suplementów bezglutenowych i bezmlecznych. Sportowcy często stosują suplementację kolagenu, aby zmaksymalizować wzrost mięśni. Czasami wybierają białko serwatki w proszku.

Jakie są rodzaje kolagenu w organizmie?

Naukowcy zidentyfikowali co najmniej 28 rodzajów kolagenu. Jednak 90 procent kolagenu w ludzkim ciele to typ 1, typ 2, typ 3 i typ 5.

  • Kolagen typu 1 – Tworzy ścięgna, narządy i kości. Kolagen typu 1 stanowi 80-90 procent naszego kolagenu.
  • Kolagen typu 2- Chrząstka w kolanach, ramionach i innych stawach
  • Kolagen typu 3 – Główny typ chrząstki włókien siatkowatych. Często występuje z typem 1.
  • Kolagen typu 5 – Stosowany do budowy włosów i obecny na powierzchni skóry.

W jaki sposób niszczony jest kolagen w organizmie?

Poziom kolagenu zaczyna spadać po trzydziestym piątym roku życia. Chociaż nie możemy zatrzymać czasu, wiele osób podejmuje pewne zachowania związane ze stylem życia, które przyspieszają utratę kolagenu, a następnie starzenie się. Palenie jest najgorszą rzeczą, jaką człowiek może zrobić, aby zniszczyć i utracić kolagen – jest to główny powód, dla którego palacz często wydaje się starszy niż jego wiek chronologiczny. Ekspozycja na nadmierne światło słoneczne i częste oparzenia słoneczne uszkadzają nasz kolagen, podobnie jak dieta bogata w cukier i uboga w przeciwutleniacze.

Pokarmy, które zwiększają produkcję kolagenu

Chociaż suplement może pomóc w zapewnieniu odpowiedniej ilości kolagenu, istnieją również środki dietetyczne, które można podjąć w celu optymalizacji produkcji kolagenu. Oto lista produktów, które pomogą organizmowi w produkcji większej ilości kolagenu.

  • Pokarmy bogate w witaminę A, takie jak marchew, słodkie ziemniaki, morele i jajka
  • Zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak i brokuły
  • Cebula jest bogata w siarkę, która jest ważna dla produkcji chrząstki
  • Czosnek jest również bogaty w siarkę, która jest ważna dla produkcji chrząstki
  • Jagody zapewniają ochronę antyoksydacyjną
  • Maliny zapewniają ochronę antyoksydacyjną
  • Pomarańcze są bogate w witaminę C, która jest potrzebna do produkcji kolagenu
  • Papryka jest bogata w witaminę C, która jest potrzebna do produkcji kolagenu
  • Truskawki są bogate w witaminę C, która jest potrzebna do produkcji kolagenu
  • Orzechy, takie jak migdały, orzechy włoskie, rośliny strączkowe i nasiona są bogate w aminokwasy
  • Rosół z kości jest bogaty w aminokwasy, które są budulcem kolagenu

Zdrowe kości i stawy

Badania naukowe wykazały, że suplementacja kolagenem może być pomocna w optymalizacji stawów i wzmacnianiu kości. Spożywanie zdrowej diety i aktywność fizyczna ma również kluczowe znaczenie dla zdrowia stawów.

Artretyzm, a kolagen

Choroba zwyrodnieniowa stawów wynika z zniszczenia chrząstki w obrębie stawów. Szacuje się, że na całym świecie dotkniętych jest ponad 250 milionów ludzi. Aby uniknąć leków na receptę, które mają potencjalne skutki uboczne, wielu wybiera naturalne suplementy na zapalenie stawów, aby zmniejszyć ból związany ze stanem zapalnym. Być może możemy pomóc odbudować kolagen i zapobiec utracie chrząstki?

Badanie przeprowadzone w 2017 roku wykazały, że suplementacja kolagenem nie tylko zmniejszyła stan zapalny w stawach, ale także zapobiegła utracie chrząstki w stawie.

Osteoporoza, a kolagen

Z wiekiem kości stają się cieńsze. Osteoporoza jest diagnozowana przez lekarza, gdy gęstość kości jest mniejsza niż oczekiwana dla wieku danej osoby. Lekarz zleci badanie gęstości kości w celu ustalenia, czy warunek jest obecny. Osoby z osteoporozą są narażone na zwiększone ryzyko złamań kości, najczęściej spotykanym jest złamanie szyjki kości udowej podczas przypadkowego upadku. Czynniki ryzyka osteoporozy obejmują palenie tytoniu, niedobór witaminy D i bycie kobietą w wieku 65 lat lub starszą.

Według badań kolagen może pomóc w zwiększeniu wytrzymałości kości. Badanie z 2005 roku wykazało zwiększoną wytrzymałość kości po suplementowaniu kolagenu.

Ścięgna i ich siła

Ścięgna to grube włókniste sznury zbudowane z kolagenu. Ścięgna łączą mięśnie z kośćmi i są odpowiedzialne za ruch. Zapewnienie silnych ścięgien jest ważne, aby zapobiec obrażeniom. Urazy ścięgien są powszechne wśród zawodowych sportowców, amatorów sportu i weekendowych poszukiwaczy przygód. Według badania z 2005 r. suplementacja kolagenem poprawia wytrzymałość ścięgien, podczas gdy badanie z 2016 r. wykazało, że suplementy kolagenowe mogą pomóc w zwiększeniu grubości ścięgna Achillesa.

Zdrowa i piękna skóra

Szacuje się, że kobiety na całym świecie wydają 382 miliardy dolarów na produkty do makijażu i kosmetyki. Większość z tych produktów ma niewielki wpływ na odwrócenie oznak starzenia, chociaż trzeba przyznać, że niektóre chronią przed uszkodzeniami słonecznymi. Ze względu na narażenie na chemikalia i toksyny wiele osób decyduje się na stosowanie naturalnych kosmetyków i mydeł. Jednak pytanie brzmi, w jaki sposób możemy również poprawić naszą skórę od wewnątrz?

Badania pokazują, że suplementacja kolagenem ma wiele zalet dla skóry. Badania wykazały, że doustna suplementacja kolagenu może być pomocna dla osób z cellulitem i zmarszczkami. Może również poprawić wzrost włosów i paznokci. Szacuje się, że od połowy lat trzydziestych zaczynamy tracić około jednego procenta kolagenu w naszym organizmie rocznie – warto już wtedy rozważyć suplementację kolagenem.

Mniej cellulitu

Cellulit to stan skóry, który ludzie próbują odwrócić od dziesięcioleci. Badania wykazały, że długotrwała terapia doustnymi BCP (bioaktywnymi peptydami kolagenowymi) prowadzi do zmniejszenia cellulitu i ma pozytywny wpływ na zdrowie skóry. W tym badaniu kobiety przyjmowały kolagen przez co najmniej 6 miesięcy. Poprawę widać było już po 3 miesiącach.

Mniej zmarszczek na twarzy

Według badania przeprowadzonego w 2014 r. w Clinical Intervention in Aging, zastosowanie kolagenu pomaga zmniejszyć zmarszczki skóry. Ponadto badanie z 2014 r. wykazało poprawę elastyczności skóry u badanych, którzy przyjmowali 2500 mg kolagenu dziennie przez osiem tygodni, w porównaniu z tymi, którzy przyjmowali pigułkę placebo. Inne badanie z 2012 roku wykazało poprawę w zakresie zmarszczek i suchości, gdy przyjmowano 1000 mg kolagenu przez 12 tygodni.

Badanie z 2016 r. w Journal of Science of Food and Agriculture wykazało, że stosowanie kolagenu doustnego „doprowadziło do większej poprawy stanu skóry twarzy, w tym jej nawilżenia, elastyczności, zmarszczek i szorstkości”.

Przeciwdziałanie starzeniu

Badanie z 2008 roku podsumowało: „Wyniki te sugerują, że peptyd kolagenowy jest korzystny jako suplement diety w celu powstrzymania uszkodzeń skóry i fotostarzenia wywołanych promieniowaniem UV-B”. Badanie z 2015 r. w Journal of Cosmetic Dermatology wykazało podobny wynik w przypadku doustnej suplementacji kolagenu. Naukowcy doszli do wniosku: „Doustna suplementacja peptydami kolagenowymi skutecznie poprawia oznaki starzenia się skóry”.

Wzmocnienie paznokci i włosów

Mocne paznokcie i zdrowe włosy są wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia. Badanie z 2017 r. w Journal of Cosmetic Dermatology wykazało, że suplementacja 2500 mg kolagenu spowodowała 12-procentowy wzrost tempa wzrostu paznokci i 42-procentowy spadek liczby złamanych paznokci. Co więcej, cztery osoby na pięć zgodziły się, że ich ogólny wygląd paznokci uległ poprawie.

Pozostałe korzyści

Badania pokazują, że kolagen może być również korzystny dla osób dążących do poprawy zdrowia jelit. Kolagen może być również pomocny dla układu krążenia i zdrowego serca.

Kolagen pomaga wspierać zdrowie jelit. Głównym powodem jest wysoki poziom aminokwasu glutaminy lub kwasu glutaminowego w doustnych suplementach kolagenowych. Glutamina zapewnia „pokarm” dla zdrowych bakterii jelitowych.

Znaczna część naczyń krwionośnych składa się z kolagenu, w szczególności typu IV. Witamina C, lizyna i prolina są kluczowymi składnikami niezbędnymi do tworzenia zdrowego kolagenu. W 1989 roku dwukrotny laureat Nagrody Nobla Linus Pauling zaproponował „Jednolitą teorię chorób sercowo-naczyniowych u ludzi”. Zasugerował, że wystarczająca ilość witaminy C, proliny i lizyny może pomóc w utrzymaniu silnych tętnic i zapobieganiu miażdżycy. Suplementacja kolagenu dostarcza tych ważnych składników odżywczych.

Suplementacja kolagenu

Istnieją różne preparaty doustnych suplementów kolagenowych dostępnych online. Niektóre są pochodzenia wołowego, podczas gdy inne są pochodzenia morskiego (ryby). Zalecane jest przyjmowanie co najmniej 3000 do 5000 mg dziennie. Należy również rozważyć przyjmowanie dodatkowych 1000 do 2000 mg witaminy C, aby zoptymalizować siłę i produkcję kolagenu.